vintage tekstiler. SkønvirkeSommer er i min verden indbegrebet af vintage tekstiler.

Jeg tager rundt i Småland og finder vintage tekstiler på loppemarkeder.

Det kan være linned med mellemværk, håndvævende viskestykker med monogram og det kan være hæklede eller strikkede tæpper.

Når man så står der, med fx et smukt tæppe, som lugter hengemt og har huller hist og pist, er der mange, der undlader at købe det; for hvad stiller man op med vintage tekstiler, der skal repareres?!

Ja et vintage tæppe, kan man fx reparere på denne måde:

vask af vintage tekstiler. Skønvirke1. Håndvask

Lav et bad i en stor balje/badekar el.lign. med en mild sæbe blanding, enten sæbespåner, hårshampoo eller uldvaskemidle (kapitlet om enzymer i vaskepulver tager jeg en anden gang! De spiser nemlig uld og silke!) Vandet skal være lunkent til den kølige side. Her lægger du tæppet i og lader det ligge i blød en halv times tid. Ind i mellem vugger du lidt til tæppet.

Herefter hælder du vandet ud og krammer tæppet og løfter det over i en spand med køligt vand, vugger det let og  gentager nogle gange med rent vand. I det sidste hold vand hælder du en god sjat alm husholdnings eddike i. (Det er noget kemisk, som binder uld fibre mens de tørre – den tager jeg også en anden gang.)

Efter sidste skyl klemmer man så meget vand som muligt ud. Ikke noget med at vride det – det kan uld ikke tåle.

Så skal det tørre og mon ikke de fleste har adgang til en tørresnor i det fri? Ellers må hænges op over et tørrestativ.

2. Reparation

reparation af vintage tæppe

Når tæppet er tørt skal du tjekke det igennem, for at  finde huller og svage syninger. Ja det tager tid, men hvis du går systematisk til værks og fx tager en række ad gangen, så er det ikke så slemt endda og så er det arbejde, der kan tages med rundt.

Her er det med til lejrbål med drengekoret, hvor det kunne varme samtidig med, at der blev syet.

Netop dette tæppe havde så svage syninger, at jeg har valgt at sy dem alle. Det er et stort arbejde, men det er det hele værd.

 

Gode tæpper tager tid og dette har godt nok ligget stillet en rum tid!

Måske jeg snart skulle give det en skalle; jeg har nemlig tænkt mig at bortlodde det, når det er klart…